E plină lumea de coach-eri care te învăța că trebuie să-ți setezi țeluri în viață. Și să-ți pui energia și puterea de muncă în scopul atingerii acelor țeluri. Eu zic să nu-i credeți. Bine, eu zic să nu frecventați coach-eri, dar asta e altceva.

Adică acum, în momentul acesta, cu coach-ul lângă tine îți propui să ajungi CEO în compania unde lucrezi, da?! Să admitem, da, că ești un ambițios și azi ai decis că fericirea ta depinde de ocuparea acestui post. Bun! Și pe pui pe trreabă, afli care-i procedura corectă, bagi ore suplimnetare, te pui bine cu cine e necesar (uite, n-am zic că vei deveni un pupincurist, da!), înveți lucruri noi, îți faci dușmani noi, pierzi prieteni vechi, renunți la viața socială pentru cine de afaceri și întâlniri de networking, etc. Și, la un moment dat se întâmplă, ești CEO. Felicitări! Acum, că ești acolo, cum pare? Pariu că toată fericirea se scurge prin multiplele găuri pe care le-ai făcut în omul ce erai, pariu că te uiți lung după bucățelele mișto din tine pe care le-ai oferit jertfă nou ocupatei poziții. Care e doar o poziție, un job, acum vezi (mai) bine.

Și acesta este situația în care ți-ai atins scopul, că e posibil să te prinzi, cândva, pe drum, că prețul cerut e prea mare și că, de fapt, nici nu-ți dorești asta. Și o să fie neplăcut, dacă nu chiar deprimant. C-ai pierdut vremea. Și-o să te roadă la stima de sine.

De ce e astfel? Pentru că tocmai ți-ai propus să fi fericit peste niște luni sau ani cu ce-ți dorești tu în acest moment. Doar că tu cel de acum și tu cel de peste un timp sunteți persoane diferite, cu vârste diferite, experințe de viață diferite și nevoi diferite. Și vă doriți lucruri diferite.

Scott Adam, în How to Fail at Almost Everything and Still Win Big ne propune să înlocuim noțiunea de țel cu cea de sistem, adică nu o destinație, ci o călătorie cu pit-stopuri multe și traseu cvasi-necunoscut.

Goals are for losers. Systems are for winners.

Iar aici vi-l las pe Jason Fried, fondator și CEO al Basecamp, care spune același lucru ”I’ve Never Had a Goal”

Ca una pusă de prea multe ori în fața lui ”Tre’ să ai un țel în viață! Cum, n-ai unul?! Țțțțțț!”, vă zic că oamenii ăștia chiar vorbesc în noțiuni de le pricepe și sistemul meu de operare, ne-upgradat, așa cum este el.