Dacă tăceai, filozof rămâneai! Acesta este problema pe care stoicismul, nou intrat în viața mea, o are de rezolvat. Aceasta este mama tuturor problemelor mele.

Stoicismul este în lecturile, în discursul și în stilul de viață a majorității oamenilor faini pe care îi urmăresc în ultima perioadă – pe bloguri, podcasturi, citindu-le cărțile. Inițial mi s-a părut ciudat – temperamentul meu fiind unul reactiv pe termen scurt și meditativ pe termen lung, retroactiv, după cum cred că v-ați dat deja seama. Dar două principii ale sale le găsesc extrem de utile. Încercați să le aplicați!

  • Poți controla doar ceea ce ține direct de tine, felul în care reacționezi la evenimente, nu agregarea în sine a evenimentelor. Nu poți controla acțiunile și reacțiunile altor persoane. Poți controla doar efortul depus într-o acțiune, nu și rezultatul său final. La un moment dat situația îți vor scăpa din mâini. Ego-ul vrea să fie mereu în control. Înțelege limita controlului și stăpânește-ți ego-ul.
  • Învață să faci proiecții negative. Fă o listă mentală cu toate lucrurile care pot ieși prost într-o situație dată. Ia-le pe rând la analizat, găsește soluții pentru fiecare dintre ele. Pentru evitarea stresului legat de perspectiva unei pierderi, încearcă să diversifici. Generează variante viabile ale situației – mai multe surse de venit; mai mulți prieteni; etc.