You Are Not So Smart Podcast (YANSS) este, așa cum spune și subtitlul său – o celebrare a auto iluzionării. Este o explorare a modului în care, eu ca și voi, avem tendința să dezvoltăm o încredere nemeritată în percepțiile și motivațiile comportamentului uman.

Episodul YANSS cu nr. 6 – Happy Money  – a fost despre fericire și bani. Banii aduc/nu aduc fericirea, doar numărul lor – ați auzit-o de un milion de ori deja. Americanii au abordat la modul cei mai pragmatico-științific problema, e în natura lor. Așa că s-au făcut studii, s-au scris cărți și, iată, e și subiect de podcast. 

Elizabeth Dunn, psiholog,  ne spune că relația directă dintre cât câștigi și cât de fericit ești are un prag critic pe la 75.000 $ pe an (la ei), după această sumă banii încetează să mai contribuie la creșterea nivelului de fericire. Mai rău, când devi super bogat devi incapabil să te bucuri de lucrurile simple.

Cât despre a cheltui bani în încercarea de a fi mai fericiți cred că toți cheltuitorii, toți shopaholicii știu deja că nu funcționează. Elizabeth ne învață – și probabil că știam deja, dacă ne interogăm eul – că cea mai bună investiție financiară în fericirea personală pe care o putem face este să achiziționăm experiențe, nu obiecte. Mergi în vacanță, fă lucruri noi, incitante în loc să-ți iei o pereche nouă de pantofi. Și ideal ar fi să faci toate aceste lucruri împreună cu partenerul.

Implicarea în acțiuni caritabile face bine la fericire, de asemenea. Și aici o relație între timp-valoare lui subiectivă-bani. Ne plângem că n-avem timp, că ritmul ăsta galopant al vieții ne omoară. Vrem să câștigăm mai mulți bani, pentru asta muncim mai mult, iar cu cât suntem mai bine plătiți cu atât ”valoarea” timpului nostru crește. Și atunci ne gândim mai mult înainte de a cheltui prețiosul nostru timp în activități neremunerate. Aceasta este valabilă și pentru donații – ne vine greu să dăm banii câștigați cu atâta trudă, cu atâtea ore muncite. Dar sentimentul de bine pe care îl veți avea dăruind este de neegalat, credeți-mă.

Acțiunea de a plăti poate fi dureroasă. Da, știm! Ce ne-ar face însă fericiți? Separarea experienței neplăcute de a plăti de experiența plăcută de a consuma – pay now-consume later. Cu cât etapa consum este mai îndepărtată în timp, cu atât experiența consumului va fi una mai satisfăcătoare. Este ca atunci când mergi în vacanța pe care ai plătit-o deja cu multe luni în urmă  sau ca atunci când precomanzi o carte a autorului favorit – când se întâmplă parcă ai primi un cadou.

Deci: cumpărați experiențe, donați, nu deveniți datori, faceți lucruri care vă plac, iubiți/face dragoste/faceți sport – aceste activități eliberează endorfine, opriți-vă să admirați un apus/copac înflorit/copil care zburdă. Fiți fericiți!

*Elizabeth Dunn – Happy Money (cartea a fost tradusă în română la Ed. Publica)