Trupe de menținere a păcii – o sintagmă prețioasă pentru nu-știți-voi-cum-vă-e-bine-așa-că-ne-mutăm-noi-acolo-să-vă-arătăm – un fel de dragoste cu de-a sila. Soldați din trupele de menținere a păcii afgane – americani, europeni – încartiruiți în baze militare constituite mai mult sau mai puțin adhoc. De exemplu într-o pușcărie. Curățenie de primăvară în stil occidental – arderea gunoaielor. Se întâmplă să fie și cărți, câteva exemplare din Coran – 3, o cifră magică. Un ochi vigilent de musulman vede Cartea linsă de flăcări – Afganistanul ia foc. Diplomația intră în acțiune – declarații – a fost vorba despre o eroare, cei care se fac vinovați vor fi pedepsiți.

Cine știe cum arată un Coran? Dintre occidentalii veniți cu arme și muniții să civilizeze o lume, vorbesc. Câți știu citi scrierea alambicată și pe dos a arabilor, câți din fiecare bază militară care se ocupă cu pacea? Cei care supervizează activitățile de triere a hârtiilor știu, oare? Îi pasă cuiva?!

O eroare? Cu siguranță. John Doe care a pus Coranul pe foc n-a făcut-o voit, nici măcar în cunoștință de cauză. Că fanaticilor musulmani provocarea le-a picat numai bine e iarăși de înțeles. Un cuib de viespi și o vrăjitoare creștină care joacă tontoroiul pe el. Și pentru că nu se storcea a mai chemat o vrăjitoare – două. Ș.a.m.d.

Media pune paie pe foc. Știri legate de subiect: în primul paragraf – cel care trebuie să conțină toată informația esențială – scrie invariabil după ce soldați americani au ars câteva exemplare din Coran, la o bază Nato. Am citit și am recitit spunând cu voce tare O, doamne! crezând că a fost intenționat, apoi am mers cu lectura mai departe. Și am înțeles. Oare?! Oare e ceva putred în afacerea afgană: o provocare bine gândit, bine regizată? Aș prefera să cred că nu…..Și dacă?!

Mașini capcană, peste 40 de morți, insultarea religiei = răzbunare . De 7 zile Afganistanul arde la 451 de grade Fahrenheit.