De ani de zile, imperativul este: beți minim 2 L de lichide pe zi (apă în speță sau ceaiuri neîndulcite). Totul a plecat de la doctori apoi fiecare dintre noi a devenit specialist în problemă și foarte preciși cu argumentele: reducerea riscului de infecții urinare; o piele mai suplă deci ne vom rida mai târziu; efecte bune în curele de slăbire – întâi apă în stomac, apoi ce mâncare mai încape; un tranzit intestinal corect; fără dureri de cap, s.a.m.d.

Vestea bună vine tot din lumea medicală – porția de 8 pahare de apă pe zi este doar un mit. Organismul nostru se descurcă foarte bine când este vorba de gestionarea cantității de apă necesare iar când nivelul acesteia scade ni se face sete. Necesarul de apă ține apoi și de efortul de depus, de cât de cald este, de apa conținută în alimentele pe care le consumăm și de starea individuală de sănătate.

Poate nu știți, dar inițiativa ”Hidratare pentru Sănătate” (Hydration for Health), care promovează un mai mare consum de apă, este sponsorizată și creată de gigantul francez Danone, companie care produce trei sortimente de apă îmbuteliată. Și da, în toate campaniile de promovare a necesității de a consuma între 1,5 și  2 L de apă pe zi, se recomandă apa îmbuteliată. Campania, care presupune și publicarea de anunțuri în presa medicală, are ca deziderat ”definirea unei hidratări sănătoase ca parte integrantă a ghidurilor de nutriție sănătoasă și de consiliere a pacienților, pentru ca oamenii să poată face alegeri în cunoștință de cauză”. Motto-ul este ”nu bem destul apă” iar avertizările se îndreaptă cu precădere spre copii și bătrâni – primii sunt prea mici și efectele nu sunt atât de vizibile iar cei din urmă suferă de o reducere a senzației de sete –  deshidratare, chiar și stadiu incipient, jucând un rol important în apariția și evoluția diferitelor boli. Toate bune și frumoase – sau urâte – dar nu există nici o dovadă că apa îmbuteliată  potolește mai bine setea decât cea de la robinet – cu condiția ca aceasta să îndeplinească standardele de calitate, ceea ce în general se și întâmplă.

Așa că, îndemnați, sfătuiți, persuadați și, pe ici pe colo, manipulați, cărăm după noi sticluțe din care sorbim cu parcimonie cât e ziulica de lungă. Nici un studiu științific nu stă în spatele mitului celor 8 pahare – spun tot medici, care au investigat faptele ce se află în spatele afirmației că trebuie să bem mai multă apă – așa că putem să ne lăsăm de mâine sticluțele acasă.

Sursa:The Guardian

Advertisements