TEMĂ: Comparaţi definiţiile cuvântului “personaj” în mai multe dicţionare şi explicaţi diferenţele.

Gheorghe Gh. Gheorghe – Nea Gică  pentru vecini, Gheo pentru amici și Gicuță pentru tânăra sa soție, este o persoană publică. În calitate de președinte fondator al Asociației Iubitorilor Animalelor fără Stăpân (AIAS), organizație fără personalitate juridică – încă, pentru că nu-i așa: „hoții fac legile în țara asta” cum spune el cu năduf oricui dorește să-l asculte, Nea Gică este un personaj. Pe toată raza străzilor Spinelului, Rotocoalei, Domnițelor și Caracudei, este recunoscut ca atare: o personalitate.

Iubitor al patrupedelor slobode – pisici vagaboande și câini maidanezi, cu inima deschisă și la nevoile ciorilor și coțofenelor, fiu devotat și soț iubitor, paznic de noapte la Fabrica de Lipit Etichete, nu posedă animale în proprietate. Pentru că el susține ideea libertății depline a oricărei ființe vii – răuvoitorii i-au sugerat să se ocupe și de șoareci și șobolani.

Pentru locuitorii celor patru străzi, zonă în care activează cu succes AIAS, ziua începe cu Nea Gică la ușile lor, proaspăt trezit din somnul de la serviciu el se înființează în persoană să colecteze resturi alimentare pentru protejații săi. În curtea plină de bălării a unei fabricuțe dezafectate îl așteaptă vreo 15 câini de talii și vârste diferite și vreo 20 de pisici șui. Disputele născute între cele două specii iau sfârșit brusc la vederea binefăcătorului. Hrana este împărțită cu atenție pentru nevoile special ale unora, cu gesturi precise și în cantități bine dozate, se temperează nerăbdări, se aplică ușoare sancțiuni când este cazul, totul în admirația nețărmurită a țâncilor adunați ciopor pe garduri.

Despre Nea Ghiță s-a dus vestea în tot cartierul, în tot orașul de fapt. Un reporter de la un un ziar național a sosit într-o zi, pe la prânz, la Nea Ghiță acasă, i-a cerut permisiunea să-l însoțească în turul zilnic de hrănire și i-a vorbit despre un posibil reportaj cu el ca personaj principal, pe lângă protejații săi ca personaj colectiv. Nea Ghiță i-a oferit o bere și i-a povestit câte-n lună și-n stele despre suflet și sfințenia vieții. Când reporterul a plecat i-a destăinuit soției că se gândește de ceva vreme să scrie o carte al cărei erou să fie – o biografie – cuvintele reporterului despre eroii urbani prinseseră.

A doua zi de dimineața Nea Ghiță nu și-a mai găsit protejații, cei de la ecarisaj trecură pe acolo și îi luaseră ca din oală.

* e vacanţă de ceva vreme…………