”Sforăitul nocturn distruge creierul” ne spune un articol de pe site-ul Realitatea. ”Good to know!”, a fost primul meu gând ”Sforăitul diurn e safe.” Dar minunea de articol, preluată de la Agerpres, ca orice articol cu pretenții științifice are și o poză. O duduie care doame dusă și care nu pare să sforăie. Sub poză scrie: ”sforăitul în somn distruge creierul” Na belea! Deci cei care trag un pui de somn la prânz nu sunt scutiți nici ei de grozăvie. Și cum mama mă-si să sforăi în stare de trezie?! Ce, ești cal?! Înfricoșător oricum, așa că citim.

Oamenii de ştiinţă italieni susţin că sforăitul cronic în timpul nopţii generează modificări distructive la nivel cerebral, prin reducerea cantităţii de materie cenuşie şi diminuarea considerabilă a facultăţilor mintale, potrivit unui studiu publicat în ultimul număr al revistei American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

O fi de la vibrații. Materia cenușie vibrează și se lichefiază. Sau se volatilizează direct. Contează că eu nu am găsit articolul cu pricina?

În cursul studiului, oamenii de ştiinţă italieni au examinat atât anatomia creierului subiecţilor, cât şi abilităţile mintale, inclusiv memoria, atenţia, perspicacitatea, gândirea abstractă.

Bârrr! Adică pe viu au examinat anatomia?!

Drept urmare, în cazul persoanelor care sforăie în somn s-a descoperit o lipsă semnificativă de materie cenuşie, în special în acele zone ale creierului responsabile de gândire abstractă şi rezolvarea diferitelor probleme.

Și mai spuneau unii că pâinea tâmpește! Dar nu vă îngrijorați, toate aceste teste au fost necesare, sunt utile și vor fi viabile. Pentru că cercetătorii au găsit și leacul.

Materia cenuşie poate fi restabilită prin terapii respiratorii adecvate, ceea ce s-a demonstrat în cadrul experienţelor. Cercetătorii promit să continue să aprofundeze studiile în problema recuperării creierului celor care suferă de sforăit cronic.

Despre recuperarea creierului jurnalistului de serviciu, în experiențele următoare.

Advertisements