Săptămâna  cărţilor interzise – organizată anual de către American Libraries Association (ALA) – eveniment care celebrează libertatea lecturii, aduce în  atenţia tuturor zelul cenzorilor care, an de an, pe întreg teritoriul Statelor Unite, dau voturi de blam unor cărţi, mai noi sau mai vechi, solicitând retragerea  lor din şcoli şi biblioteci. Iată cum arată lista anului 2009 şi motivele nominalizării:

  • TTYL; TTFN; L8R, G8R (series) by Lauren Myracle

Reasons: Nudity, Sexually Explicit, Offensive Language, Unsuited to Age Group, Drugs

Cărţile, scrise integral în stilul mesageriei electronice, “tratează realist problemele tinerilor adulţi – neliniştile şi ciudăţeniile adolescenţei precum şi situaţiile dificile cu care se confruntă mulţi dintre ei”

  • And Tango Makes Three by Peter Parnell and Justin Richardson

Reasons: Homosexuality

Povestea  a doi pinguini adulţi care adoptă un pui orfan. Cartea a fost în vârful topului ultimii trei ani.

  • The Perks of Being A Wallflower by Stephen Chbosky

Reasons: Homosexuality, Sexually Explicit, Anti-Family, Offensive Language, Religious Viewpoint, Unsuited to Age Group, Drugs, Suicide

Eroul adolescent al cărţii relatează scene din viaţa sa, abordând subiecte ca:  interiorizare, sexualitatea, abuzuri, droguri. Autorul  aduce un omagiu cărţii lui Salinger, Catcher in the Rye, pe care o descrie ca inspiratoare.

  • To Kill a Mockingbird by Harper Lee

Reasons: Racism, Offensive Language, Unsuited to Age Group

Câştigătoare a premiului Pulitzer, cartea lui Harper Lee  vorbeşte despre inegalităţile rasiale din Alabama anilor ’30 şi este o veterană a acestor topuri, aleasă  pentru utilizarea cuvântului „nigger”. Ca şi Twain, Lee foloseşte limbajul timpului în care se derulează acţiunea cărţii sale. „Este regretabil că un singur cuvânt este suficient pentru a pune sub semnul întrebării întreaga cartea, al cărei mesajul, de altfel,  este exact opus.”

  • Twilight (series) by Stephenie Meyer

Reasons: Sexually Explicit, Religious Viewpoint, Unsuited to Age Group

Povestea de dragoste dintre o adolescentă şi un vampir a ajuns abia anul acesta în top. “După toată zarva iscată de Twilight, am fost surprinsă de faptul că că Meyer nu a mers mai departe. Anul trecut, cărţile cu vampirism au acumulat o mulţime de plângeri.  Ideea de vampirism şi de entităţi supranaturale se află în opoziţie cu anumite puncte de vedere religioase:”

  • The Catcher in the Rye by JD Salinger

Reasons: Sexually Explicit, Offensive Language, Unsuited to Age Group

Romanul simbol al revoltei adolescentine a provocat o furtună de acuze, de la “împotriva albilor” la “centrat pe activităţi negative” până la “o carte mizerabilă”, de la publicarea sa în urmă cu 50 de ani. “Este o favorită a multor cititori aşa că apariţia ei în listă este puţin şocantă. Lumea se întreabă dacă avem încă o problemă cu Catcher in the Rye. Se pare că da. Este o carte clasică tocmai datorită acelor lucruri care o fac potenţial discutabilă, incluzând limbajul folosit şi faptul că Holden Caulfield este un nonconformist clasic. Toate astea pot fi înspăimântătoare.”

  • My Sister’s Keeper by Jodi Picoult

Reasons: Sexism, Homosexuality, Sexually Explicit, Offensive Language, Religious Viewpoint, Unsuited to Age Group, Drugs, Suicide, Violence

Romanul lui Picoult, ecranizat în 2009, spune povestea Annei, de 13 ani, care-şi dă în judecată emancipaţii părinţi pentru intenţia  acestora de a o oblige să doneze un rinichi surori sale bolnave de leucemie.

8. The Earth, My Butt, and Other Big, Round Things, by Carolyn Mackler

Reasons: Sexually Explicit, Offensive Language, Unsuited to Age Group

Căştigătoare a premiului Mackler’s Michael L Printz, vorbeşte despre studenta Virginia Shreves care are un trup “mai mare decât obişnuit” şi un complex de inferioritate de dimensiuni medii.

  • The Color Purple by Alice Walker

Reasons: Sexually Explicit, Offensive Language, Unsuited to Age Group

Câştigătoare a Premiile Pulitzer,  în 1983, şi National Book Award, a fost ecranizat şi adaptat pentru teatru. Situat în Georgia anilor ’30, descrie poziţia femeilor de culoare din sudul Statelor Unite. A fost, de-a lungul anilor, frecvent în atenţia cenzorilor.

  • The Chocolate War by Robert Cormier

Reasons: Nudity, Sexually Explicit, Offensive Language, Unsuited to Age Group

O poveste de la Trinity High School, care urmăreşte demersurile lui Jerry Renauld în lupta cu regulile dure, în stil mafiot, ale şcolii. Publicată prima dată în 1974 a fost ecranizată în 1988.

* citatele aparţin Angelei Maycock de la biroul ALA pentru drepturi intelectuale

Din toată această listă am citit doar Să ucizi o pasăre cântătoare şi am vazut filmul Viaţă penrtru sora mea. M-am întreb, cu stupoare, cine sunt cei care votează aceste cărţi spre dispariţia lor din lecturile copiilor şi adolescenţilor. Pentru că ştim cu toţii alte, multe, titluri care s-ar preta mult mai bine. Cât de bigoţi sunt americanii, cât de farisei  în statutul autopromovat de ţară a celor liberi, cât de trăitori încă în spiritul şi litera puritanismul de Midwest?

Mi-am amintit de o discuţie purtată în timpul ultimei campaniei prezidenţiale americane, referitor la discrepanţa uriaşă dintre cele spuse de sondajelor de opinie şi rezultatele de la urne. Cineva spunea atunci , că există două Americi, una a metropelelor  –  liberală şi progresistă  – şi una a multelor orăşele – conservatoare, religioasă şi conformistă.  America orăşelelor , mult superioară numeric, nu se face auzită, singura voce vibrantă  fiind a Americii metropolelor cu media bogate şi trăncănitoare.

America orăşelelor pare a se da la fund, se înscrie pe o spirală descendentă a neparticipării dar îşi ia revanşa în faţa urnelor, la număratul voturilor. În termeni de teorii ale influenţelor mass-media, modelul acesta de influenţă puternică  poartă numele de “spirala tăcerii”.

Aceasta trebuie să fie America care se înverşunează împotriva unor cărţi, mereu altele dar păstrând constant în atenţie unele împotriva cărora are un ghimpe imens, vezi Catcher in the Rye, To Kill a Mockingbird. Aceasta este America care clădeşte ruguri din voturi în lipsa celor clasice din lemne, pe care ard cu ardoare cvasireligioasă toate ideile, conceptele, libertăţile pe care nu pot şi nu vor să le înţeleagă.

Advertisements