Sex, shopping şi un roman – Alain de Botton
Cartea nu este un roman, în sensul ficţional al cuvântului, chiar dacă personajele sunt probabil fictive sau şi mai probabil manechine pe care autorul le aduce în scenă doar pentru a ne prezenta motivaţiile psihologice ale unor atitudini umane. Este o carte de psihologie aplicată iar subiectul este dragostea: banalizată, dezbrăcată de mister şi inefabil. Dar nu dragostea ca sentiment, care rămâne cumva tabu pentru autor – un nucleu dur în tot acest deconstructivism afectiv – ci, situarea umană într-o relaţie amoroasă. Alice şi Eric se întâlnesc şi, pentru un timp, formează un cuplu. Ca orice relaţie de cuplu, ca orice situaţie de comunicare interumană, relaţia dintre Alice şi Eric este o bătălie continuă pentru satisfacerea unor nevoi: de siguranţă, de afectivitate, de putere. Sunt două universuri care se ciocnesc, două entităţi complet diferite care prin coliziune nu pot realiza un (nou) întreg. Pe măsură ce actorii implicaţi în relaţie îşi adaptează prin feedback comunicarea, polul de putere se schimbă sfârşind prin demolarea întregului edificiul. Edificiu clădit pe nesiguranţă, pe dorinţe şi proiecţii, pe singurătate şi temeri, ca multe dintre relaţiile umane.
Toate observaţiile autorului, pertinente şi detaliate, nu sunt totuşi lucruri noi pentru nimeni. Sunt, în marea lor majoritate, genul de concluzii pe care le putem trage şi singuri şi adesea o şi facem. Interesantă este meticulozitatea şi empatia demersului. Analiza este secvenţială şi episodică, fiecare etapă a relaţie celor doi este pusă pe masa de disecţie a psihologului şi antropologului, decupată frumos în fâşii fine, pusă la miscroscop şi studiată. Fiind făcută în paralel pe cele două personaje, ea demontează resorturile motivaţionale şi lasă la vedere forţele de atracţie/respingere care ţin în mişcare şi echilibru relaţia.
Autorul împleteşte în discursul său referinţe culturale bogate din domeniul literaturii şi filozofiei. Şi nu o face din dorinţa de a ne impune ca respectabilă interpretarea sa, ci din dorinţa de a ne prezenta persistenţa în timp a preocupării pentru problematica iubirii şi diversele soluţiile găsite.
Dacă Alice este analizată aproape exhaustiv ceva rămâne deoparte, ascuns privirilor noastre, în ceea ce îl priveşte pe Eric. La o primă apreciere, posibilitatea unei mai bune înţelegeri a psihologiei feminine surprinde, dar impresia mea este că autorul evită conştient analiza anumitor aspecte ale psihologiei masculine. Nu ne putem demonta complet pe noi înşine fără riscuri imense în plan psihologic.
Cartea este de ne-lăsat din mână, de luat (eventual) notiţe, dar mai ales de citit cu mintea larg deschisă. Pe fundalul relaţiei amoroase a unui cuplu, ea ne pune la îndemână puternice instrumente de readecvare, de regândire, de înţelegere a propriilor relaţii. Mă întreb ce procent din aceste cunoştinţe reuşeşte autorul să aplice, cu succes, în viaţa sa personală.
Sex, shopping şi un roman:
Publicarea “Doamnei Bovary” în serial în 1856 îl îndreptăţeşte pe Gustav Flaubert la titlul de autor al primului roman despre sex şi cumpărături din lume, sau cel puţin al primului roman care să facă legătura între aceste două activităţi atât de explicite şi îngemănate psihologic.
Există o legătură cât se poate de evidentă între atacul moral împotriva cumpărăturilor fără necesitate şi atacul moral împotriva copulaţiei fără reproducere – în ambele cazuri, este cenzurată plăcerea, în special plăcerea feminină, în principal de către bărbaţi cu joben şi bărbi stufoase.
A mai scris despre, D-ra Ralu
15 comments
Comments feed for this article
July 15, 2010 at 8:23 am
Lili
poate o trimiti si la Brasov 🙂
July 15, 2010 at 8:42 am
divagaţii
Nici o problema. Intre timp astept trei vorbe despre Bolano al tau, ca am si eu unul 🙂
July 16, 2010 at 6:11 am
Lili
curand:)
July 20, 2010 at 12:44 pm
superJA
“Sunt două universuri care se ciocnesc, două entităţi complet diferite care prin coliziune nu pot realiza un (nou) întreg.”
no bun :).
cele 2 universuri nu trebuie sa se ciocneasca ci sa se muleze unul dupa celalalt, altfel cum suparu’ sa formeze întregul. Daca se ciocnesc praful si pulberea se alege de tot. (asta e din viata nu din carti :D)
July 20, 2010 at 1:31 pm
divagaţii
Corect, in principiu. Uman vorbind ai dreptate, personajele din carte, insa, doar se ciocnesc, parca ar vrea sa se si muleze, dar nu le iese. De fel.
Iar de dragul contrazicerii 🙂 as exemplifica cu Terra pe care ciocnirea cu o cometa a populat-o cu viata. O ciocnire constructiva, deci.
July 21, 2010 at 4:11 pm
superJA
Meteoritul se izbi el, dar a ramas (mulat) pe pamânt…, si totusi facu o scobitura. (chestiune de scara) Daca trimiti multi meteoriti, la final, arata pamântul ca o sita ciuruita-negaurita dar modificata substantial LOL
Nu sunt retete, ca de erau nu se mai obosea nimeni sa scrie atâta pe marginea subiectului.
Sincer, habar n-am cum e :D… si nici nu caut sa raspund la astfel de intrebari.
July 22, 2010 at 5:15 pm
superJA
totusi comparatia universala mi-a placut si am revenit 🙂
Avem 2 scenarii – daca potrivesc sau nu la oameni mai vedem. Nici datele nu le luam ca la carte caci nu importa.
Scenario uno
——————–
El planeta Terra. El materie apa aer si piatra
Ea Planeta Saturn cu cerculet deasupra capului si usoară dar enorma. Gaz inert.
Mase mari in miscare trimit meteoriti ca si soli ai bunei comunitati-vecinatati. O ciocnire între cei doi giganti înseamna pieire pentru amândoi, asa încât o relatie de curtoazie e singura benefica doar daca e plina de diplomatie.
Sunt astfel de relatii intre oameni? De buna seama… Vorbim de iubire aici? Nope. Ever. Ca si personalitatile prea mari sau prea diferite – nu pot coexista together.
Scenario duo
——————–
El Pamântul – mare albastru-verzui
Ea Luna (hmmm funny întotdeauna a fost la feminin) – mica gri, misterioasa.
Cândva a ajuns în apropierea pamintului si a ramas agatata pe orbita. Altii spun ca s-ar fi desprins poate din pamânt… e posibil. Cert e ca cei doi se scalda în aceeasi lumina a soarelui, împart acelasi spatiu, graviteaza unul insotit de celalat… dar e un parteneriat pe viata si moarte. E ceva indestructibil, e ce vrei tu…
Amândoi mai sunt ciuruiti de meteoriti dar e okay…
Ar merita concluzia?!!… Nope. Se subîntelege 🙂
Dar daca dispare Pamântul?
… sau daca dispare Luna?
July 23, 2010 at 5:57 am
divagaţii
Vorbim despre dependenţe, deci
Dacă dispare Pământul? În cinismul meu matinal spun: Luna a fost deturnată de alt “mare albastru-verzui” cu un grad crescut de atractivitate. 🙂
Dar să dispară Luna?! Grav! Toate ritmurile subtile pe care “mica gri, misterioasă” le-a creeat şi menţinut atâta vreme, se destramă. Brusc. Dar nu şi ireversibil…..
Pe alt palier.
Suntem făcuţi din praf de stele. Şi sunt de ajuns câţiva stopi de apă pentru ca praful să se transforme în noroi. Şi asta e bine, pentru că praful e nestatornic, pluteşte, se sustrage, pe când noroiul e cald şi maleabil, lipicios, se mulează. Şi odată uscat îşi va păstra forma timp îndelungat.
July 24, 2010 at 12:01 pm
superJA
ohooho câte nuante subtile, place… [si eu consider ca nu suntem decât praf de stele]
In realitate însa, disparitia lunii (în ciuda masei mici în raport cu pamântul), duce la schimbarea orbitei Pamântului… schimbare care poate duce la alte modificari universale. Da, nu e nimic atât de simplu în acest univers …
Dar n-am chef de chestiuni serioase asa ca ma opresc la “noroi” :D.
Purceii, fiinte inteligente, apreciaza in mod deosebit distractia in noroi… si nu numai ei. Am cunoscut mai demult un tip pasionat de Enduro (avea o barba lunga pâna la buric) si-mi povestea ce grozav era sa mergi cu motorul pe ploaie torentiala, sa aluneci si sa cazi in noroi, sa te ridici si sa te tavalesti in noroiul proaspat si moale LOL… când ajungea acasa (unde il asteptau 5 copii si o nevasta rotofeie de la tara, o femeie dintr-o bucata) … il baga direct in baie la descâlcit barba de noroi.
Pe asta era nice sa-l hranesti cu spagheti LOL
Permiteti o joaca scurta? (eu om serios numai cu de-asta ma ocup in timpul liber LOL).
Astept raspuns aici – Da ‘au Ba.
🙂
July 25, 2010 at 7:14 pm
divagaţii
DA, DA, DA……..
July 26, 2010 at 7:29 am
superJA
no bun.
e ceva de genul aerobic. daca n-ai facut gimnastica de dimineata o faci acum.
Deci te ridici în picioare. te uiti în jur sa ai spatiu suficient. Ridici mâinile întinse lateral la nivelul umerilor (ceva de genul acesta… vezi aici
http://manon.ipower.com/lateral.jpg sau http://manon.ipower.com/spate.jpg
apoi aduci mâinile întinse în fata si-ti înclestezi degetele mâinilor – ceva de acest gen http://manon.ipower.com/inclestare.jpg
Faci aceasta miscare de câteva ori consecutiv. Instinctiv. Asa cum simti ca-ti vine natural.
Apoi dupa vreo 4 astfel de miscari, te opresti pe pozitia degetelor înclestate în fata, si-mi spui degetul mare de la care mâna este deasupra.
Asta-i tot :D.
Nu-i greu…
e ceva simplu…
iar eu revin si te luminez 😀 :D.
July 26, 2010 at 9:01 am
divagaţii
Stânga.
Acum mi-e putin teamă de lucrurile pe care le vei afla astfel despre mine. 🙂
July 26, 2010 at 3:26 pm
superJA
n-ai trisat asa? 🙂 Daca da o sa ma prind eu… catinel… în timp…
Deci, lumea asta umana este împartita în 2 mici-mari categorii – mintosi sau inimosi. Nu exista om care sa nu aiba una din aste laturi ca dominanta de viata(trai… sau cum vrei sa-i spui).
Daca într-adevar degetul mare de la mâna stânga era deasupra o sa vezi ca, indiferent de câte ori faci acest exercitiu, instinctiv miscarea e identica si nu vei închide cu dreapta numai daca te concentrezi sa fie astfel. Evident avem de-a face cu un exercitiu ce apeleaza subconstientul :D. Subconstientul cred, e singurul care nu minte…
Clarificând motivul, sa dezlegam Cat_alina ce natura dominanta umana are?
Ei bine, e trist 😀 :D… f. trist :D. Te lasi condusa de inima. Mintea e a cincea roata la caruta… Ca sa mai diminuam din tristete spun simplu – asa mi-a iesit si mie 😀 😀 😀 – [toti din jurul meu si din afara au iesit mintosi. Se pare ca specia inimoasa e si rara! ;)]
Ce mai trebuie stiut
– închidere deget stg. – înseamna comportament uman prin excelenta însotit de perseverenta.
– închidere deget dreapta – înseamna caracter rational prin excelenta si înclinatie spre chestii materiale posibil putere etc… Bang! E plina lumea de ei. Daca nu ma crezi, fa la câtiva pe care îi stii sigur de acest fel oricum o sa ai mari suprize la procentaje.
———————————————
multumesc de contributia în rime – foarte frumos s-a lipit textul, parca era scris de mine.
July 26, 2010 at 4:57 pm
divagaţii
Ce bine-mi pare! 🙂 🙂 Oricum, partea cu banii şi puterea se vede şi cu ochiul liber….. Lipsa lor, evident.
Şi ma aflu şi într-o companie selecta. Multam fain!
Despre versuri: eu chiar am mania versificării, aşa că oricând, oriunde, cu plăcere. I’m your man (mă rog, pricepi tu :))
July 26, 2010 at 7:43 pm
superJA
LOL
———————
[ia de-aici ceva litere – s t r f p t s d a l m n – si mai corecteaza, daca ai chef sau timp, toate literele ce le manânc… merci ;)]