Un puşti englez bate insula Corfu în lung şi în lat, acompaniat de câinele său, descriind pentru noi peisaje, oameni, felurite goange, păsări şi reptile. Periodic aduce acasă specimene din aceste vietăţi, pentru un studiu amănunţit, îngrozindu-şi şi exasperându-şi familia. Vilele familiei Durell – 3 la număr, locuite succesiv, sunt nişte menajerii în continuă expansiune, populate de felurite necuvântătoare.

Interacţiunile actorilor umani cu animalele cu statut de „pet” conduc la situaţii conflictuale, la scene de un comic burlesc. Asimilarea membrilor familiei sale cu animalele este făcută de autor cu tandreţe, convieţuirea părând mereu a fi pe muche de cuţit. Sunt câteva scene memorabile în carte, scrise cu un umor nebun, dar sobru în exprimare, specific englezesc.

La plecarea spre Anglia au decis să ia cu ei mare parte din menajerie, ca atare, undeva în Europa, un vameş i-a descris ca fiind un circ şi personalul său spre indignarea doamnei Durell. Este un Corfu edenic, cu locuri şi oameni pitoreşti, unde familia duce cu o viaţă îmbleşugată şi fără griji, viaţă pentru care i-am invidiat.

Cartea se pretează de minune ecranizărilor, înţeleg de ce miniseriile pentru TV s-au bucurat de succes. Există şi o continuare „Păsări, lighioane şi rubedenii”

Un simţ al observaţiei foarte dezvoltat şi talentul în descrierea lumii înconjurătoare fac din această carte o excelentă lectură de week-end, de vacanţă.

S-a mai scris despre şi aici

Advertisements