Campionatul de gătit în aer liber

Piaţa Constituţiei, sâmbătă, ora17:00 (cu aproximaţie). Un perimetru împrejmuit cu garduri, fumurile care se văd de departe, promiţător. Dincolo corturi. Plătim câte 5 ron pe biletele rupte apoi cu emfază un tip cu ochleari de soare şi uniforma albastră a unei firmei de pază şi protecţie. Nu ştiu cum Guard.

În incintă caut cu privirea lacomă maeştrii bucătari, sau măcar bucătarii amatori, puşi pe treabă. I-ai de unde nu-i. Rulote cu turtă dulce, mezeluri şi brânzeturi trandiţional autohtone, marţipane, nugale şi halvale. În câteva locuri se produceau kurtoşi. O clătitărie, un loc unde se vindeau oale, ulcele, coşuri şi ustensile de bucătărie din lemn, alte fleacuri. Producători de vin şi ţuică, un alambic surprins în plin proces de distilare. Undeva se gătise o paella cu fructe de mare, se vinde la porţie, Mai multe grătare cu clasicii mititei,cârnaţi, fleici. Mese, fum, lume puţină, nici un fel de îmbieri cu de-ale guri/gâtului.

OK, dar unde sunt campionii, participanţii, competitorii, chefii? Pe o estradă înaltă, de Cântarea României, un tip presta ceva la o tigaie. Un altul relata la microfon procedura. Două monitoare să vadă şi poporul ce sfârâie acolo sus, nu cred că ar fi fost o investiţie uriaşă, dar deh.Vedetă era puiul de Agrisol, tratat termic şi amenajat cu ceva fistic. Spre sfârşitul procesului deproducţie s-a strâns lumea să capete câte o bucăţică.

Facem un popas pentru câţiva mici şi câteva înghiţituri de friptură de oaie, udate cu o bere. Berea bună, oaia bună şi foarte scumpă iar micii dezamăgitori. Înainte să plecăm am trecut  pe la standul Zepter şi am băgat şi eu un fluturaş în urna pentru tombolă.

Reclamă au făcut, de lăudat s-au lăudat cu demonstraţiile de artă culinară ce vor lăsa publicul cu gura căscată, pentru asta venisem. Am plecat extrem de dezamăgită şi nelămurită. De ce am dat 5 lei pe bilet?! Poate ca să acopere salariul băieţilor în albastru…. Dar dacă nu îi mai angajau şi nu mai plăteam nu era mai bine?!