Pentru libertate (şi pentru cea de exprimare) s-a murit acum 20 de ani. După 50 de ani în care doar Bulă prin bancuri vorbea liber, când şopârlele erau la mare modă, aerul tare al libertăţii ne-a ameţit complet iar libertatea de exprimare s-a doritexploatată. Aşa că românii au făcut-o, ca un neam latin ce suntem, cu pasiune. Doar că au transformat-o într-o libertatea în exprimare.

Pentru că, nu-i aşa, dacă poţi face pe cineva cum îţi vine la gură fără să păţeşti nimic de cesă te abţii?! Şi dacă tot nu ai prea multe idei,ci doar câteva dar fixe, în schimb ai multe cuvinte injuroase care te gâdilă pe cerul gurii te ajuţi de ale în exprimare. Caracterizările sunt la mare modă, pigmentate cu aluzii la lumea animală, la stări precare de igienă sau la devieri sexuale şi minorităţi etnice.

Ieri seară la Realitate, un domn cu o figură cunoscută căreia nu am reuşit să-i asociez un nume, era extrem de inflamat. Se pare că discuţia pornise de la manelele difuzate în noaptea de Revelion pe la TV. Big deal, mi-am spus eu, aşa e-n fiecare an!! Dar se pare că lucrurile erau mai complicate.

Personajul cu pricina afirma, într-o poziţie de sărit la gâtul audienţei, semi-ridicat de pe scaun, aproape lipit de cameră, că în proporţie de 50% suntem un popor de manelişti, pentru ca 50% dintre români l-a votat pe Băsescu, care este un preşedinte manelist. A amintit apariţiile lui Băsescu la OTV, relaţia cu Guţă ( nu sunt la curent). Am crezut că va detalia subiectul aşa că am mai stat puţin să înţeleg ce vrea. Dar după a treia enunţare a acestor adevăruri fundamentale, cu exact aceleaşi cuvinte, m-am lămurit. Omul îşi exercita dreptul la liberă exprimare. Dânsul nu facea parte din jumătatea incriminată, jumătatea a cărei existenţă se parecă îi strică liniştea postprandială care urmează sărbătorilor. Jumătatea în cauză îi pare a fi şi uşor retardată, deci se simţea nevoia unei comunicări repetate, nu dealta dar ca ca să-i intre bine în cap.

Cu ceva timp în urmă, am fost declaraţi proşti, noi toţi ca naţiune (vi-l amintiţi pe d. Brucan?!). Atunci ne-am supărat foarte tare. Acum nu se mai supără nimeni. Fiecare se poate autoîncadra în care jumătatea doreşte. Iar între timp ne-am şi dezvoltat mult abilitatea de a ne exprima liber de orice constrângeri impuse de educaţie, bun simţ şi civilizaţie.